Informacije o Općini Brod Moravice - Brod Moravice | službeni web portal

Idi na sadržaj

Općina Brod Moravice

Općina Brod Moravice smještena je na sjeveroistočnom djelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom djelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Udaljena je od Zagreba 80 km, a od Rijeke 55 km. Još uvijek je to područje nedovoljno istraženo, a zbog svoje povijesti i okolnih zaseoka vrlo zanimljivo. Po broju stanovnika to je najmanja, ali najstarija općina u Gorskome kotaru. Na relativno velikoj površini od 63 km2 živi oko 880 stanovnika u 38 naselja. Ovo područje je iznimno slikovito sa svojim vidikovcima i planinskim stazama uz kanjon rijeke Kupe koja je prirodna granica prema Sloveniji, a pruža razne mogućnosti lova i ribolova, zimi skijanja i skijaškog trčanja. Brod Moravice imaju i najstariju sačuvanu kuću u Gorskome kotaru, kuću Delač, izgrađenu 1644. godine, te kuću Ožanić (1826.g.). Ovo područje ima sve preduvjete postati etno centrom, a danas je zasigurno vrlo interesantno kao izletnička destinacija.

Župa Brod Moravice
Brodmoravička župa osnovana je u 14. st. Cijelo područje obiluje starim sakralnim objektima. Ukupno je 12 crkava na brodmoravičkom području koje predstavljaju značajnu i bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Crkva sv. Nikole nalazi se na uzvisini u središtu mjesta. Uz gerovsku najstarija je u Gorskom kotaru. Na pročelju crkve je uklesano :"Me seculo ab erectione qvarto devoti populi pietas restauraverat 1834.", u prijevodu: "Mene (tj. crkvu) je četiri stoljeća poslije podignuća obnovila pobožnost puka." To je jednobrodna građevina s višestrukom apsidom. U crkvi su grobovi s nadgrobnim pločama iz 18. st., a nagađa se da su tu pokopani neki članovi porodice Zrinskih i Frankopana. Tijekom II. svjetskog rata, za Uskrs 1944. zbog bombardiranja mjesta izgorio je krov, no unutrašnjost je sačuvana. Poslije rata obnovljeni su krov i toranj, a 2005. g. u cijelosti je preuređen krov i fasada crkve.
Škola Brod Moravice
1818. godine osnovana je škola u Brod Moravicama, jedna od najstarijih pučkih škola u Gorskome kotaru. Stara škola izgrađena je 1869. a izgorjela je 1944. godine. Današnja škola novije je zdanje i u njoj se obrazuju djeca sa šireg brodmoravičkog područja, a prevoze se školskim kombijem. Pri Osnovnoj školi djeluje i Dječji vrtić. Neposredno uz školsku zgradu nalaze se park i dječje igralište.
Povijest Brod Moravica
Nekoć su se zvale Moravice, Gornje Moravice, Turanj, Brodske Moravice, a danas Brod Moravice. Prvi je put ime mjesta zabilježeno u ispravi Bele IV., još 1260.g. Prva naselja u Gorskome kotaru nastaju već u 10. i 11. st. jer su tuda prolazili putovi prema moru. U 15. i 16. st. na šire područje Brod Moravica prodiru Turci pa dio stanovništva odlazi u Kranjsku. Kasnije su knezovi Zrinski i Frankopani, u čijem je posjedu bilo navedeno područje, naseljavali svoja imanja došljacima iz Primorja, Bosne i drugih krajeva, a vraćaju se i potomci starosjedioca koji su pred Turcima izbjegli u Sloveniju, što je kasnije imalo utjecaj i na jezični izričaj ovoga prostora. Iz tog burnog vremena, s kraja 16. st. potječe kula TURANJ koju je u Gornjim Moravicama dao izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka. Kula je sazidana od kamenih blokova, imala je tri etaže s puškarnicama i pokretnim drvenim stubama. U 19.st. kula Turanj preuređena je u zvonik, a 1944. teško je oštećena u zračnom napadu na mjesto. Kasnije je obnovljen zvonik, a 2005. g. i vanjski zidovi crkve. U 17. st. nastao je Piljdak. To je visoki, kameni spomenik smješten na raskrižju putova između Moravica, Moravičkih Sela i Maklena. Neki povjesničari drže da je to sakralni znamen, a drugi da je služio kao dojavnica kojom su se prenosili signali o dolasku Turaka.
Podijelite informacije o Brod Moravicama
Brod Moravice futer sjena
Brod Moravice futer sjena
© Općina Brod Moravice

Stjepana Radića 1, 51312 Brod Moravice
Oib 05181328356
Mb: 0564149
tel: +385 (51) 817 - 180
fax +385 (51) 817 - 002
Radno vrijeme:
Pon - pet 7 : 00 -15 : 00 h
Radno vrijeme za stranke:
utorak i četvrtak 11 : 00 - 14 : 00 h
Brod Moravice futer sjena
Brod Moravice futer sjena
Povratak na sadržaj